Museum Zonnehof

De opdracht was een uitbreiding te ontwerpen voor het huidige Zonnehof museum van Gerrit Rietveld zonder de bestaande bomen te schaden.

Het voorstel hiervoor focust op een uitspraak van de architect die uitlegt dat alles in het gebouw draait om de ‘lichtstraat’ in het midden van het gebouw waar alle functies omheen zijn geplaatst. De nieuwe uitbreiding neemt deze uitspraak van de ‘lichtstraat’ letterlijker wat resulteert in een inpandige straat die alle functies met elkaar verbindt. Aan het einde van de straat zijn de ruimte voor de gasten geplaatst om hen meer privacy te geven. De centrale straat fungeert als een samenkomst locatie voor alle gebruikers door hen zowel letterlijk als figuurlijk met elkaar te verbinden. De nieuwe architectonische vorm die zo gecreëerd wordt geeft ruimte om aan de ene kant van het gebouw een doorlopende straat te plaatsen en aan de andere kant een levendig groen park.

In het ontwerp is gekozen om gebruik te maken van een combinatie van de warmte van hout en de moderne uitstraling van staal in de gevels. Door een donkerder hout te gebruiken dat in smalle verticale stroken over de gevel is gepositioneerd kan een abstracte vorm worden gecreëerd die niet alleen een toevoeging is voor de bestaande Zonnehof, maar ook de nodige privacy biedt voor de gebruikers. Het donkere kleuren pallet contrasteert met de lichte kleuren van de omgeving waardoor de gewenste aandacht naar het gebouw wordt getrokken zonder het Zonnehof te overschaduwen door de abstractie van de uitbreiding.

Op deze manier probeert het voorstel het huidige gebouw opnieuw te integreren in de stedenbouwkundige context gebruik makend van het specifieke programma dat moet dienen als representatie van de Zonnehof en haar gebruikers. Een echte stedelijke hub voor de buurt waar zowel cultuur kan worden verzameld als gevierd.