Kop van ’t Zand

’s Hertogenbosch is een stad waar geschiedenis, kunst en verschillende manieren van leven samenkomen en een ​​gevarieerde en rijke culturele ervaring creëren. Dit project was gericht op ‘Kop van’ t Zand’, een gebied net buiten het stadscentrum geflankeerd door de Dieze. Het uitzicht op de oude citadel en een gotische kathedraal aan de horizon maakt dat het een ideaal gebied voor herontwikkeling is met een zeer hoog potentieel.

Om dit potentieel te benutten, werd samen met een groep multidisciplinaire mensen een stedenbouwkundig plan ontwikkeld dat zich richt op de verrijking van de buurt door de levenskwaliteit te verbeteren door de zorgvuldige integratie van het bestaande en het nieuwe, om zo de sterke punten van het gebied te benadrukken. Hiervoor is de nadruk gelegd op het noordwesten van de stad, dat zich onderscheidt door de bestaande oriëntatiepunten zoals het water, de brug en de verschillende groenlijnen. De locatie en mogelijkheden van de kavel werden vervolgens gebruikt om deze functies te versterken. Daarbij is het kavel zowel figuurlijk als letterlijk aan deze punten verbonden. Door de integratie van de verschillende disciplines van de gebouwde omgeving, werden deze functies naar voren gebracht met een onderliggend duurzaamheids- en zero energie thema.

Het uiteindelijke ontwerp heeft een neo-industrieel stijl die zowel bezoekers als bewoners herinnert aan de wortels van de locatie in de geschiedenis, terwijl tegelijkertijd de enigszins overhangende gebouwen een informele, speelse sensatie creëren, die een plek biedt voor ontspanning en ruimte geeft voor het dagelijks leven. Door het gebruik van routes en groen is een locatie gecreëerd die zowel sociale interactie als privacy aanmoedigt, waardoor zelfs de verste kanten van de kavel rechtstreeks met het water worden verbonden. De verscheidenheid aan ruimtes focust op één ding; een actieve maar rustige omgeving die aantrekkelijk is voor veel verschillende leeftijden en achtergronden. Dit is weerspiegeld in de beschikbare woningen, variërend van studenten tot starters met luxere appartementen aan het water met uitzicht over de Dieze en tegelijkertijd een prachtig uitzicht biedend op het stadscentrum. Op deze manier wordt voorzien in de op dit moment meest gewenste woningtypen in Den Bosch.